Shkruar nga Robby Berman më 1 korrik, 2024 — Faktuar nga Kelsey Costa, MS, RDN

Efektet Pozitive të Kakaos në Shëndetin e Zemrës

Studiuesit kanë vëzhguar efekte pozitive të konsumit të kakaos në shëndetin e zemrës. Konsumi i ekstraktit të kakaos ose çokollatës shumë të zezë ka treguar të reduktojë disa faktorë rreziku për sëmundjet kardiovaskulare në një meta-studim të ri.

Konsumi i kakaos duket se ul presionin e gjakut, kolesterolin e keq dhe nivelin e sheqerit në gjak. Megjithatë, nuk pati ndikim në peshën e trupit ose në një biomarker kryesor të diabetit. Ndërsa ushqimet si kakao mund të promovojnë shëndetin e zemrës, ekspertët thonë se një dietë e përgjithshme e shëndetshme është më efektive në reduktimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Përmbledhja e Studimit

Një meta-studim i ri analizoi efektin e konsumimit të kakaos në faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare. Konsumi i kakaos ishte i lidhur me përmirësime të ndryshme në kolesterolin total dhe LDL (“të keqin”), presionin sistolik dhe diastolik të gjakut, dhe glukozën e agjërimit.

Rezultatet Kryesore

Studimi analizoi 31 prova të kontrolluara dhe të rastësishme, duke përfshirë një total prej 1,986 pjesëmarrës. Grupi i ndërhyrjes përfshiu 1,110 pjesëmarrës që konsumuan ose ekstrakt kakao ose çokollatë të zezë me përmbajtje 70% ose më të lartë kakaoje për të paktën katër javë. Grupi i kontrollit përfshiu 876 pjesëmarrës që konsumuan një placebo ose çokollatë të bardhë ose me qumësht me përmbajtje më pak se 70% kakaoje.

Detajet e Studimeve

Pjesëmarrësit që u kualifikuan për studimet ishin të gjithë 18 vjeç ose më të rritur. Nga 31 studimet e analizuar, katër përfshinin vetëm të rritur të moshuar dhe pesë përfshinin vetëm të rritur të rinj. Shumica e studimeve përfshinin pjesëmarrës me një ose më shumë gjendje shëndetësore, duke përfshirë sindromën metabolike, dislipideminë, para-hipertensionin ose hipertensionin, peshën e tepërt, diabetin e tipit 2, dhe rezistencën ndaj insulinës. Studimet e mbetura përfshinin vetëm pjesëmarrës të shëndetshëm pa faktorë të njohur të rrezikut të CVD.

Rezultatet Mesatare

Rëndësia e Dietës në Rrezikun e Sëmundjeve të Zemrës

Në SHBA, sëmundjet e zemrës janë shkaku kryesor i vdekjeve në të gjitha kategoritë e popullsisë, duke shkaktuar një në çdo pesë vdekje në 2021, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve të SHBA-së. Dieta luan një rol të fortë në CVD. Shoqata Amerikane e Zemrës thekson rëndësinë e një jetës të tërë të ushqimit të mirë si një mbrojtje e fortë kundër problemeve të zemrës.

Ushqime të Shëndetshme për Zemrën

Ndër ushqimet që janë identifikuar si veçanërisht të shëndetshme për zemrën është kakao për shkak të përbërësve të saj të dobishëm. Kakao është një burim i mirë i katekinave dhe përbërjeve të tjera polifenolike si flavanolet që kanë veti antioksiduese dhe anti-inflamatore, të cilat mund të mbështesin shëndetin kardiovaskular.

Konkluzionet e Studimit

Edhe një ulje prej 2.52 mmHg në presionin sistolik të gjakut dhe 1.58 mmHg në presionin diastolik është pozitive. Megjithatë, konsumimi i tepërt i çokollatës së çdo lloji, duke përfshirë çokollatën e zezë, mund të çojë në marrje të lartë të sheqerit dhe yndyrave të ngopura që mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e zemrës, kështu që sasia ka rëndësi.


Ky artikull është i mbrojtur nga të drejtat e autorit nga Fondacioni Pema e Jetës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *