Në mëngjes, shumë prej nesh fillojnë ditën me një filxhan kafe. Përveç që na zgjon dhe na jep energji, kafja ka një efekt të rëndësishëm dhe pozitiv në shëndetin e zorrëve tona. Kjo është konfirmuar nga një numër i madh studimesh që sugjerojnë se kafeja ndikon pozitivisht në mikrobiomën e zorrëve – bakteret e mira që ndihmojnë në ruajtjen e një sistemi të tretjes të shëndetshëm.

Mikrobioma e Zorrëve dhe Kafja

Mikrobioma është një grup i madh bakteresh që banojnë në sistemin tonë tretës dhe luajnë një rol thelbësor në mirëqenien tonë. Ajo ndikon në shëndetin metabolik, menaxhimin e peshës dhe shëndetin mendor. Sipas Nicola Shubrook, një nutricioniste e regjistruar dhe praktikante e mjekësisë funksionale, disa përbërës të kafesë veprojnë si prebiotikë, që janë substanca që ushqejnë bakteret e dobishme në zorrë, duke i ndihmuar ato të rriten dhe të funksionojnë më mirë.

Përbërësit Aktivë të Kafesë

Kafeina, një përbërës kryesor i kafesë, stimulon rritjen e bakterieve të dobishme në zorrë, duke rritur diversitetin e tyre, që është i lidhur me një shëndet më të mirë të përgjithshëm. Një studim i vitit 2023 i botuar në revistën Nutrients tregoi se konsumuesit e rregullt të kafesë kishin nivele më të larta të bakterieve të dobishme si Alistipes dhe Faecalibacterium, që ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve të mëlçisë dhe kardiovaskulare.

Polyphenolët në Kafe

Kafja përmban gjithashtu polifenole, komponime bimore që veprojnë si antioksidantë dhe ndihmojnë në reduktimin e rrezikut të kancerit duke neutralizuar radikalet e lira. Polifenoli kryesor në kafe është acidi klorogjenik, që ka treguar se ul rrezikun e diabetit tip 2 dhe sëmundjeve të mëlçisë joalkoolike. Një studim i vitit 2020 tregoi se pacientët që konsumonin kafe të pasur me acid klorogjenik kishin një rrezik më të ulët të këtyre sëmundjeve dhe gjithashtu humbnin peshë.

Kafeja dhe Lëvizjet e Zorrëve

Një nga përfitimet më të njohura të kafesë është stimulimi i kolonës, që ndihmon në lëvizjet e rregullta të zorrëve. Një studim i vitit 1990 tregoi se njerëzit që pinin kafe kishin nevojë të shkonin në tualet brenda 30 minutave pas një filxhani kafeje.

Llojet e Kafesë dhe Ndikimi i Tyre

Kafe e zezë vs. Kafe me qumësht

Ekspertët rekomandojnë që të konsumoni kafe të zezë për të përfituar maksimalisht nga përbërësit e saj. Shtimi i qumështit mund të pengojë përthithjen e polifenoleve dhe ta kthejë kafenë në një ëmbëlsirë të lartë në sheqer dhe kalori.

Llojet e Fasules së Kafesë

Dy llojet kryesore të fasuleve të kafesë janë Arabica dhe Robusta. Arabica ka tendencë të ketë një shije më të butë dhe më shumë antioksidantë kur është e pjekur lehtë. Robusta, megjithëse më e hidhur, përmban më shumë kafeinë dhe është e pasur me antioksidantë kur pjeket lehtë.

Kafeja Instant

Kafeja instant mund të përmbajë më shumë polifenole dhe minerale sesa kafja e bluar, por gjithashtu përmban më shumë akrilamid, një kimikat që mund të jetë i dëmshëm në sasi të larta. Për këtë arsye, rekomandohet që të konsumoni kafe klasike të bluar në vend të kafesë instant.

Sa Kafe Duhet të Konsumoni?

Një studim i zonave “Blue Zones”, ku njerëzit jetojnë më gjatë, tregoi se shumica e tyre pinin dy deri në tre filxhanë kafe të zezë në ditë. Konsumi i rekomanduar maksimal është 400mg kafeinë në ditë, që korrespondon me rreth pesë filxhanë të kafesë normale.


Përgatitja e Kafesë

Metoda e përgatitjes së kafesë ndikon në përmbajtjen e komponimeve të dobishme dhe të dëmshme. Kafja e filtruar përmban më pak vajra që rrisin nivelet e kolesterolit dhe më pak kafeinë krahasuar me kafetë e pa filtruar. Metoda Aeropress është treguar si më e mira për ruajtjen e polifenoleve.


Si ta Bëni Kafenë më të Shëndetshme?

Shtimi i erëzave natyrore, si kardamomi ose xhenxhefili, mund të sjellë përfitime shtesë për shëndetin. Kardamomi është anti-inflamator dhe ndihmon në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak, ndërsa xhenxhefili përmirëson shëndetin e tretjes dhe ul kolesterolin.

Përfundim

Kafja është shumë më tepër sesa një nxitës energjie; ajo mund të jetë një mik i rëndësishëm për shëndetin e zorrëve tona. Duke zgjedhur metodat e duhura të përgatitjes dhe konsumin e moderuar, mund të përfitojmë plotësisht nga përfitimet shëndetësore të kësaj pijeje të mrekullueshme.


Fondacioni Pema e Jetës synon të sjellë informacion të besueshëm dhe të përditësuar për mirëqenien tuaj. Për më shumë artikuj të ngjashëm dhe këshilla për një jetë më të shëndetshme, vizitoni faqen tonë të internetit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *